Bmpsz header

Továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás

A továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás feladata a tanuló adottságainak, tanulási képességének, irányultságának szakszerű vizsgálata, és ennek eredményeképpen iskolaválasztás ajánlása. A továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás feladatellátása megyei szinten kizárólag a székhelyintézményben történik.

Milyen esetben lehet szükséges az ellátás?

  • Ha a pályaválasztással kapcsolatban bizonytalanság van a fiatalban és a családban.
  • Ha a szülőnek és a fiatalnak eltérő az elképzelése a továbbtanulásról.
  • Ha bizonytalan a fiatal, hogy egy adott pályára alkalmas-e.
  • Ha a fiatal sajátos nevelési igényű (SNI) szakértői véleménnyel rendelkezik, és ezért megfelelő iskolaválasztásban segítséget igényel.

Milyen segítségre számíthat?

  • Csoportos és egyéni pályaválasztási tájékoztatás: az iskolák igénye alapján a 7. és 8. osztályosok pályaválasztással kapcsolatos tájékoztatója az érintett nevelési-oktatási intézményben.
  • Egyéni pályaválasztási tanácsadás: a pszichológia tanácsadás 1-5 alkalomból áll. A pszichológiai tanácsadás során felmérjük a jelentkező belső (érdeklődés, képességek, motivációk) és külső (elérhető intézményrendszer) lehetőségeit a továbbtanulásra. A pályaválasztással kapcsolatos pszichológiai véleményről visszajelzést adunk. A pszichológus, szükség szerint a pedagógiai tanácsadó kollégákkal közösen igyekszik a megfelelő továbbtanulási forma kiválasztásában.

Hogyan lehet igénybe venni?

Bármikor kérhető, az igénylő űrlap (honlapunkról letölthető) kitöltésével, szülő beleegyezésével, az igénylő lap eljuttatásával a székhelyintézménybe.