Bmpsz header

Iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás

Az iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás elsősorban a nevelési-oktatási intézményekben működő pszichológusok munkájának szakmai koordinálását, szervezését jelenti. Másrészt önkéntesen jelentkező szülőknek, pedagógusoknak nyújt segítséget, akiknek óvodai-iskolai környezetben jelentkeznek nehézségeik, de úgy érzik, hogy a segítséget az intézményen kívül szeretnék igénybe venni.

Milyen esetben lehet szükséges az ellátás?

  • gyermek, tanuló közösségi magatartásában mutatkozó nehézségei, melyben a pedagógus szeretne tanácsot kérni
  • pedagógusok mentálhigiéniás segítség kérése (pl.: relaxációs, kiégés prevenciós stb. csoport)
  • a gyermek/serdülő egyéni, óvodai, iskolai problémákkal küzd, és a szülő intézményen kívül kíván pszichológiai segítséget igénybe venni

Milyen segítségre számíthat?

A nevelési-oktatási intézményben dolgozó pszichológus kérésére az iskolapszichológiai, óvodapszichológiai koordinátor társvezetőként vehet részt az alábbiakban:
  • Konzultáció: az intézményben dolgozó pszichológus kérésére a koordinátor társvezetőként részt vesz a pedagógusokkal vagy szülőkkel végzett csoportos konzultációs tevékenységben.
  • Csoportos tréning, tanácsadás (kiscsoportban vagy osztállyal).
    • önismereti csoportok, ahol a tanácsadás célja lehet az éntudatosság, az önértékelés növelése”.Az ilyen csoportokban ennek megfelelően olyan diákok vesznek részt, akik nem küzdenek semmilyen specifikus személyiségfejlődési, magatartási vagy beilleszkedési problémával.
    • preventív jellegű (pl. drogprevenciós foglalkozás), vagy valamilyen meglévő probléma megoldásához kapcsolódó intervenció (pl. sok konfliktus a diákok között az osztályban, erőszakos viselkedés, kiközösítés, zaklatás, tanulási teljesítmény romlása osztályszinten stb.
  • Krízisintervenció: amennyiben olyan tragikus, drámai esemény történik az intézményben, ami nemcsak egy személyt, hanem egy osztályt vagy több osztályt, esetleg az egész iskolát érinti. Az intézményben dolgozó pszichológus kérésére és vele közös vezetéssel történik.

Hogyan lehet igénybe venni?

Az illetékes járási tagintézményben az iskolapszichológiai-óvodapszichológiai koordinátor felkeresése (telefonon, személyesen).